Leidinggevenden en ondernemers zijn vaak expert-acrobaten in zoveel mogelijk bordjes zowel heel als draaiende houden. Ik was er ooit zelf kampioen in!

De bordjes staan symbool voor de taken die we dagelijks moeten verrichten: telefoons, mails, producten, vergaderingen, projecten, evenementen, strategieën, administratie, verkoop,… En voor de mensen waar we mee in contact komen: onze medewerkers en team(s), ons management, collega’s, klanten, providers,…

Veel mensen hebben het gevoel dat er altijd meer bordjes bijkomen. Steeds meer werk en minder tijd, meer druk en minder middelen. We hebben het hier nu enkel over de werkbordjes. Want ook in ons persoonlijk leven kan het soms een behoorlijke uitdaging zijn om de boel draaiende te houden.

Geleidelijk aan beginnen we te rond te rennen van het ene bordje naar het andere en weer terug. Dit gebeurt misschien heel geleidelijk, zodat we ons aanpassen en onbewust telkens een bordje bij opzetten. Alleen kost het meer en meer energie. Regelmatig valt een bordje, en nog één, en nog één… Stilaan raken we de controle kwijt, loopt onze batterij leeg en één voor één donderen alle bordjes de grond op.

Hopelijk kom jij nooit tot het punt waarop je veerkracht breekt.

Nu, zou het kunnen dat terwijl we zo druk aan het rondrennen zijn om alles draaiende en heel te houden, we net die persoon vergeten die alles laat draaien?

Het is mijn missie om jou in je leidinggevende rol te empoweren en je van personal flow naar business flow te begeleiden zodat jij de gepassioneerde reisbegeLEIDER wordt die de mensen van je team meeneemt naar het succesvol bereiken van gemeenschappelijke doelen, zowel persoonlijke als organisatie targets.

Om vandaag al bewuster om te gaan met welke bordjes je wil draaiende houden en welke je momenteel wil neerleggen, volgen hier 3 tips:

  1. Voortdurend rondrennen kost veel energie. Net zoals bij je smartphone loopt ook jouw batterij leeg wanneer je niet tijdig oplaadt. Welke bordjes vreten je energie? En welke bordjes geven je energie? Probeer je energiebalans doorheen de dag in harmonie te houden door na elke energievreter een energiegever in te bouwen zodat je, al is het maar enkele minuten, terug kan bijtanken. Heb je één grote energievampier te doorwerken of meerdere vreters achter elkaar, let er dan op dat je energiegever(s) in verhouding zijn zodat je de balans weer in evenwicht kan brengen.
  2. Door de hele dag bordjes draaiende te houden, wordt je focus beperkt tot korte termijn. Druk en een gebrek aan tijd maken dat je niet meer naar de toekomst kijkt, maar enkel brandjes blust in het nu. Het realiseren van een missie en visie en het succesvol bereiken van doelen vraagt echter om lange termijn planning. Door je focus terug te verleggen naar de visie en strategie waar je naartoe wil, naar het grotere plaatje, krijg je opnieuw zicht op de prioriteiten en die bordjes die je best opzet om vooruit te geraken.
  3. Voel je je soms wel eens overbevraagd? Zodra je je gezicht laat zien, beginnen mensen aan je mouw te trekken. Iedereen heeft een probleem, niemand een oplossing en ze kijken allemaal naar jou. Dan kom je gemakkelijk in de verleiding om de bordjes van anderen over te nemen. Welke bordjes hou je momenteel in de lucht die eigenlijk niet de jouwe zijn of waarmee een ander je kan helpen? Veel leidinggevenden en ondernemers hebben het moeilijk met delegeren. Ik nodig je uit om je perceptie hierop te veranderen. Wat als je delegeren zou zien als het creëren van groei- en ontwikkelingskansen voor zowel je medewerkers als voor jezelf?

Zijn deze tips voor jou waardevol?
Ik hoor het graag van je.

 

Met dank aan Bart Nickmans van Bicarta Graphic Design voor de prachtige cartoons.